Hyvä tietää asunnon ostosta Espanjasta

03.01.2020

Vuoden 2008 uudet rakennusmääräykset Espanjassa ovat tuoneet rakennustekniikkaan muutoksia. Esimerkiksi energialuokkaan ja ilmanvaihtoon on tullut parannuksia.  

Asunto Espanjasta voi tuoda monenlaisia yllätyksiä niin vuodenaikojen kuin kaupantekoprosessin osalta

Suomalaisten asunnonostajien ja matkailijoiden suosikkina Espanja on pitänyt pintansa pidemmän aikaa. Kohde voi kuitenkin yllättää sinne muuttaneen tai sieltä asuntokauppoja tekevän.

Suomalainen silmä on helposti tottunut tilaviin huoneisiin ja tontteihin. Yleisesti ottaen asuntojen ja tonttien pienemmät koot voivat tulla Espanjassa yllätyksenä.

-Kerrostalot, omakotitalot, rivitalot ja niiden yksittäiset huoneet - kaikki ovat tyypillisesti pienempiä kuin Suomessa. Omakotitalon tontti saattaa olla vain 300 tai 500 neliötä, kertoo kiinteistöyrittäjät Espanjassa

Espanjan asuntomarkkinoilla ei juurikaan tapaa esimerkiksi yli 2000 neliön tontteja meren rannan tuntumassa, loma-asunnoissa, ja jos, niin sellaiset talot tiluksineen ovat useimmiten miljoona-asuntoja, ja ne on tarkoitettu erityisesti yksityiskäyttöön.

Lisäksi suomalainen voi yllättyä siitä, että maassa täytyy elää kostean ilmaston ehdoilla. Asunnosta täytyy pitää eri tavalla huoli, jotta sinne ei keräänny kosteutta. Suomalainen on tottunut, että talviaikoina ikkunoita ja ovia ei voi pitää pitkään auki. Espanjassa tilanne on päinvastainen vuoden kylminä kuukausina. Perinteisesti paikalliset tuulettavatkin ikkunat auki, kun aurinko paistaa.

- Asuntoa täytyy tuulettaa, koska maassa ilmankosteus on suurempi, ja ilma on tärkeä saada vaihtumaan. Sillä tavalla voi minimoida pintahomeriskin

Kalliimpaa sähköä ja viileitä lattioita

Kylmät kuukaudet vaikuttavat elämään muullakin tavalla. Lattiat ovat kylmiä kylminä vuodenaikoina ja matoille on tarvetta. Villasukkia saattaa joutua käyttämään enemmän kuin Suomessa, jossa suositaan puulattioita

-Espanjassa lattiamateriaalina on usein kivi. Se on miellyttävän viileä kesällä, mutta talvella hyvin kylmä, sanoo kiinteistönvälittäjät

Yleensäkin taloissa on talvikuukausina viileämpää.

-Espanjalaiset eivät rakenna taloja niin perusteellisesti lämpöeristyksineen. Eikä siinä olisi järkeäkään kustannussyistä, koska kylmät ajankohdat ovat maassa niin lyhyitä

Asunnon ostajalle voi tulla yllätyksenä, että Espanjassa varainsiirtovero on jopa 8-10 prosenttia, minkä päälle tulee lisäksi muita kuluja. Asunnon ostajalle voi tulla yllätyksenä, että Espanjassa varainsiirtovero on jopa 8-10 prosenttia, minkä päälle tulee lisäksi muita kuluja.

Vuoden 2008 uudet rakennusmääräykset ovat kuitenkin tuoneet rakennustekniikkaan muutoksia. Esimerkiksi energialuokkaan ja ilmanvaihtoon on tullut parannuksia. Lattialämmityksiä on yhä enemmän ja puuta suositaan myös espanjalaisissa lattioissa.

Lisäksi on hyvä varautua siihen, että sähkö on kalliimpaa kuin Suomessa

-Sähkön hinta saattaa nousta korkealle, kun sitä käyttää isompi perhe. Minulla oli Espanjassa kahden makuuhuoneen asunto ja sen lämmitys kylminä vuodenaikoina kustansi 50-60 euroa kuussa. Asunto ei ollut kovin energiatehokas ja se oli pohjoiseen ilmansuuntaan sanoo yksi asukas

Asuntokaupoilla kannattaakin varmistaa, mihin ilmansuuntaan itseä kiinnostava asunto on.

Byrokratiaa ja varainsiirtoveroja

Asuntokaupan laillistamiskulut voivat myös yllättää. Ne ovat Espanjassa huomattavasti suuremmat kuin Suomessa, eli jopa 15 prosenttia asunnonhinnasta sisältäen erilaisia kuluja.

Suomessa asunto-osakkeen varainsiirtovero on neljä prosenttia (2020) asunnon hinnasta ja tontin ja siihen kuuluvan rakennuksen, kuten omakotitalon, kohdalla neljä prosenttia. Espanjassa vastaavat luvut ovat korkeampia.

-Alle 400 000 euron kaupoissa Aurinkorannikon asunnoissa summa on 8 prosenttia ja kaikissa kaupoissa Costa Blancan alueella Torreviejassa 10 prosenttia. Päälle tulevat lisäksi notaarin kulut, rekisteröintikulut, juristin kulut sekä vesi-, sähkö- ja nettisopimukset. Kuluihin on hyvä varata jopa 15 000 euroa

Myös byrokratiaan kannattaa varautua.

-Monia kymmeniä sivuja sisältävä kauppakirja voi olla espanjan kielellä, joten kannattaa käyttää paikallista juristia asunnonostossa apuna

Myös espanjalainen elämäntyyli siestoineen tuo muutoksia. Pankit menevät helposti jo siestan jälkeen kiinni kahdelta, ja paperiviidakossa asiat voivat viedä aikaa kauemmin.

-Jos haluat hoitaa päivän aikana kolme asiaa, se onnistuu Suomessa hyvin. Espanjassa kannattaa keskittyä yhteen asiaan, sillä jokin dokumentti saattaa puuttua tai asioiden hoito kestää kauemmin

Kostean ilmaston vuoksi Espanjassa täytyy muistaa tuulettaa homeriskin välttämiseksi.

Ei asunto-osake

Korpelan mukaan asunnonostossa yllätyksenä tulee usein, että asunnosta ei saa kovin paljon tietoa, ennen kuin lähtee katsomaan sitä.

-Taloyhtiön papereita tai pohjakuvia voi olla vaikea saada, koska kaupat tehdään kiinteistökauppoina eikä asunto-osakeyhtiökauppoina, kuten Suomessa.

-Espanjassa ei osteta koskaan asunto-osaketta, vaan tehdään notaarin vahvistama kiinteistökauppa. Se tarkoittaa sitä, että ostamasi asunto on oma kiinteistösi.

Käytännössä asunnon muokkaamiseen on siis enemmän valtuuksia kuin vaikkapa Suomessa, jossa taloyhtiöltä täytyy kysyä lupaa esimerkiksi isompaa kuin pintaremonttia tehdessä. Rakennusoikeuksiin on kuitenkin tullut tiukennuksia maassa viime vuosina.

-Se on aiheuttanut hämmennystä, koska terassia tai parveketta on jouduttu purkamaan, kun laajennuksiin ei olekaan ollut luultua lupaa tai rakennusoikeutta.

Espanjalaisessa taloyhtiössä elämä naapureiden kanssa voi olla hyvinkin erilaista kuin koto-Suomessa.

-Jos yläpuolella asuu espanjalaisia, tiedät, milloin he tulevat kotiin, kun kengät kopisevat ja huonekaluja siirretään. Joskus suosittelemme suomalaista ostamaan asunnon ylimmästä kerroksesta :-)

Kirj Annabella K